Lapte din nuca de cocos

Hello ! Bine v-am regasit !

Astazi va propun reteta mea de lapte vegetal preparat din fulgi de cocos si nuca de cocos . Mie imi plac mult fulgii de cocos fie in deserturi ( briose , clatite ) , fie in cereale sau mai recent sa ii folosesc pentru laptele vegetal !

IMG_0532

Cum la noi se gasesc mai mult fulgi de cocos deshidratati , am ales sa prepar laptele mai des folosind fulgi pentru ca este o varianta la indemana insa daca gasesc nuca de cocos este si mai bine !   🙂

IMG_0585

Nuca de cocos are multe beneficii pentru organism si chiar este pacat sa nu ne folosim de asta !

Secretul unui lapte de cocos bun este sa folositi fulgi de cocos cat mai organici , neindulciti si astfel veti obtine un lapte mai concentrat si cu o aroma specifica puternica ! Daca cumparati o nuca de cocos , sa aveti grija sa fie coapta si nealterata : cu cat are mai multa apa de cocos , cu atat este mai coapta si mai gustoasa !

Cum este cel mai usor tip de lapte vegetal de preparat este minunat sa poti avea in fiecare zi necesarul de calciu si vitamine si inlocui laptele de origine animala !

Folosesc pentru 1 litru lapte vegetal :

  • fulgi de cocos deshidratati – 200 gr.
  • apa filtrata
  • sare
  • vanilie esenta
  • zahar brun sau miere

Fulgii de cocos ii las la hidratat pentru maxim 30 de minute folosind 200 ml de apa fierbinte .

Intr-un blender de putere minima de 600W  puneti jumatate din cantitatea de fulgi si mixati  foarte bine cu apa filtrata pana obtineti o bautura densa si laptoasa . Repetati procedura cu restul de fulgi si apoi mai blenduiti inca o data toata cantitatea de fulgi hidratati care si-au marit cu mult volumul .

Obtineti la final aproximativ 1litru lapte in care adaugati pe parcursul blenduirii un praf de sare , o lingurita de extract de vanilie si indulcitor cat mai natural in functie de cat de dulce va doriti laptele .

IMG_0554

lapte de cocos cu scortisoara si cacao

Se mentine la frigider pana la 4 zile si inainte de a-l bea se agita bine pentru ca in cateva ore de la preparare se separa untul de cocos , exact ca si grasimea din laptele de vaca . A fost o bucurie sa vad ca efectiv pot obtine acasa unt de cocos asa cum mi-am  dorit !

Acest lapte vegetal este foarte gras , dens , hranitor si are un gust dulceag si aromat incat va spun sincer ca de cand am descoperit ca pot sa il prepar cum trebuie acasa nu mai consum alt tip de lapte pentru ca : am gasit un inlocuitor foarte bun ca gust si aroma , este bogat in nutrienti si cel mai important nu este nevoie sa mai cumpar laptele din comert , stim cu totii in ce conditii este recoltat si cat sufera vacutele pentru asta si elimin in plus disconfortul digestiv datorita lactozei ! Ma conving pe zi ce trece ca pot sa ma bucur de lapte in alte forme alternative mai sanatoase , fara a fi nevoie ca un animal sa fie exploatat in ferme !   😦

Nuca de cocos este de fapt o samanta , face parte din familia palmierului . Recent am folosit si nuca de cocos coapta pentru laptele vegetal si aroma este mult mai intensa , este cu mult mai gras , bogat in uleiul atat de cunoscut si mult mai satios ! La fel de bun pentru ca dintr-o nuca de cocos de marime medie folosim : apa de cocos bogata in electroliti : sodiu , potasiu si magneziu-benefica ca bautura simpla rehidratanta sau de folosit in smoothie-uri cu rol de reglare a ph-ului din sange si buna functionare a muschilor si nervilor ; miezul nucii este cocosul propriu-zis , din care se poate obtine untul de cocos sau se extrage uleiul de cocos ; contine : proteine , vitamina B , fier , fosfor si zinc . Uleiul contine grasimi sanatoase , acidul lauric ( existent doar in laptele matern ) ajuta sistemul imunitar si regleaza digestia foarte bine . Uleiul de cocos scade colesterolul , se oxideaza foarte greu si este stabil la temperatura deci este perfect si pentru gatit .

Cand preparati laptele din nuca de cocos , trebuie sa aveti grija cum o desfaceti , desi cu timpul devine usor prin exercitiu . Intai scoateti apa de cocos , apoi dupa ce desfaceti nuca prin lovituri repetate de-a lungul coajei tari , scoateti pulpa si o curatati de fibra maro care o protejeaza nefiind comestibila . Apoi la un blender puternic transformati pulpa in fulgi si adaugati apa calda pentru a-i hidrata macar 15 minute si a se elibera uleiul din compozitie . Urmatorul pas este blenduirea fulgilor pana obtineti un lapte foarte dens , alb si gras . Se poate repeta blenduirea fulgilor inca o data obtinand un lapte mai usor , dar la fel de aromat si gustos ( nu mai este necesar sa adaugati deloc indulcitor ) . Laptele se mentine la frigider cateva zile iar daca vreti sa obtineti smantana de cocos , lasati laptele intr-un recipient , fara a-l agita si se va forma o smantana grasa ce se poate folosi in deserturi .

IMG_0701

Miezul de cocos se poate pastra doar 2 zile la frigider sau cateva luni la congelator .

Pentru a desface nuca mai usor se tine o ora in apa inainte .

Mie imi plac ambele metode de obtinere a acestui lapte gustos si acum se gasesc nuci de cocos la preturi mai mult decat accesibile , prefer sa il prepar asa chiar daca dureaza mai mult . Pentru varianta cu fulgi deshidratati , raw  este nevoie doar sa folositi o cantitate mai mare de fulgi si sa ii lasati la hidratat mai mult .

Cantitatile de apa si cocos folosite depind de concentratia dorita asa ca totul se ajusteaza dupa preferinte . In general :

  • fulgi de cocos – 200 gr . la 1 litru de apa
  • pulpa unei nuci de cocos de marime medie la 2 litri de apa .

Sper ca v-am convins macar putin sa dati o sansa acestei alternative sanatoase la laptele animal !   🙂

Va multumesc de ascultare si va salut cu drag ! M.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s