Laptele vegetal

De cand ma stiu , mi-a placut laptele , asta poate si din cauza acelor ani ai copilariei traite la bunici , unde vacutele erau crescute cu dragoste , erau ingrjite , erau libere , dadeau lapte cat doreau si nu le contoriza nimeni !

Insa , in prezent , incerc sa consum si lapte vegetal  , pentru ca bunicii nu mai sunt , laptele din comert are prea multi conservanti si stiu sigur  animalele in cauza cum sunt tratate ?!         😦

Laptele vegetal se poate obtine din nuci , seminte si cereale . Pana acum am incercat laptele de migdale , de soia , de ovaz , de caju , asta dupa ce am hotarat ca e mult mai sigur si ieftin sa il prepar eu acasa , sa stiu ce ingrediente folosesc , sa nu ii adaug conservanti sau zahar !

Ovazul este o cereala integrala  cu rol benefic pentru imunitate , continand o categorie speciala de fibre solubile , favorabile digestiei , are antioxidanti , previne modificarile glicemiei .

Laptele de ovaz il prepar foarte simplu din fulgi fini de ovaz si apa filtrata .

Ovazul il las la hidratat doar 30 de minute , apoi il pun in blender impreuna cu apa filltrata ( la o cana de 250 ml . de fulgi de ovaz , folosesc 4 masuri asemanatoare de apa ) .

Blenduiesc bine-bine , pana obtin un lichid dens si alb , caruia ii adaug 2 linguri de fulgi de cocos , asta pentru gust mai dulceag !

Tot laptele obtinut il strecor folosind o sita deasa apoi il pun la fiert . Adaug , pana da in clocot , scortisoara ( 2 lingurite ) , cacao dupa gust , un praf de sare , esenta de vanilie ( o lingura ) , miere dupa cat de dulce imi place !

Fara indulcitorii naturali ca miere , curmale maruntite , sirop de agave , laptele ar fi putin fad pentru gustul unui impatimit al laptelui animal !

Cand se raceste , il las la frigider pentru vreo 5 zile , in sticla inchisa etans .

Am preparat lapte de ovaz , mai mult din curiozitate ( ca prefer mereu cel de migdale sau soia ) , dar cum ovazul mi se pare extrem de bun in orice forme , mi-am zis de ce nu ?!

Are un gust cremos , este satios si sanatos , deci perfect !

Laptele de caju este o delicatesa , dupa propria parere , asta pentru ca il consider foarte cremos si satios , avand o dulceata diferita fata de laptele de ovaz sau cel de soia . Acestea doua sunt la fel de bune , dar uneori alternez cu cel de caju , pentru varietate !P1040427 P1040425

 

Caju-ul este o nuca , creste in zone cu climat tropical , contine flavonoide cu rol antitumoral , este bogat in cupru ( benefic pentru piele si par ) , magneziu , calciu , contine grasimi sanatoase .

Laptele de caju se prepara la fel de simplu : caju-ul se lasa la hidratat peste 12 ore , pentru a i se activa enzimele benefice ; se pun apoi in blender , nucile de caju , se completeaza cu apa(proportia este de o cana de nuci hidratate la 4 cani de apa filtrata) , cu o lingura de extract de vanilie , un praf de sare , 3-4 curmale fara samburi si totul se omogenizeaza la blender .

Obtinem un lapte dens , dulceag , satios , perfect si pentru smoothie-uri !

P1040433

Reteta simpla a unui smoothie bun , hranitor este : 2 banane , cateva linguri de fulgi de ovaz , lapte de caju – 150 ml. – o nebunie !       🙂

Sper sa dati o sansa laptelui vegetal , pentru ca este sanatos , remineralizant !

Spor la retete cat mai sanatoase ! Salutari ! M.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Laptele vegetal&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s