Pâinici irlandeze cu stafide și nucă

Nu știu de ce , dar perioada aceasta m-am focusat pe pâine , produse diferite de patiserie , numai să fie cu făină cât mai neagra și să le pun la copt ! Nu știam de scones , am aflat urmărind o emisiune culinară . Mi s-au părut atât de bune , încât mi-am zis că trebuie să obțin și eu pâinicile acelea pufoase , care merg de minune cu unt și un gem nu prea dulce !

După cum le spune numele , sunt originare din Irlanda , fiind în diverse combinații , dulci sau sărate,alături de ceaiul vestit englezesc sau micul dejun cu cremă de brânză fină sau dulcețuri . Practic , le puteți face pe gustul vostru , folosind fie vanilie , rom , ciocolată , fie cașcaval , verdețuri!

So , let’s get started ! Pentru pâinici irlandeze cu stafide și nucă am folosit ca

Ingrediente :

  • făină – 300 gr.
  • praf de copt – 2 lingurițe
  • bicarbonat de sodiu – o linguriță
  • sare – 1/2 linguriță
  • zahăr brun – o lingură
  • unt – 70 gr.
  • ouă – 2
  • smântână – 80 gr.
  • vanilie esență – o lingură
  • coajă rasă de portocală – o lingură
  • stafide – 100 gr.
  • rom esență – 3 linguri
  • nuci măcinate – 3 linguri

Întâi de toate , stafidele lăsați-le la hidratat cu puțină apă caldă și esența de rom , pentru a deveni moi și însiropate .

Pentru aluat , cerneți făina ( eu folosesc mereu un amestec de făină albă cu făină integrală ) și amestecați-o în vasul pentru frământat , cu praful de copt , bicarbonatul , sarea și zahărul .

20140415_221726

Ingredientele uscate cu unt

Secretul , mai departe , este să folosiți untul nesărat foarte rece , la fel oul și smântâna .

Deci , untul rece tăiat bucățele , adăugați-l în amestecul de ingrediente uscate și cu vărfurile degetelor amestecați repede până obțineți un aluat fărâmicios și untul devine căt o boabă . Ar fi perfect cu un robot , pentru că untul nu s-ar topi așa repede cum se topește în contact cu temperatura mâinilor , dar la așa o cantitate mică , de ce să nu ne jucăm ?!

Ingredientele lichide – un ou rece din frigider , smântâna la fel de rece se omogenizează bine și se adaugă esența de vanilie , coaja rasă de portocale și stafidele însiropate cu rom .

20140415_222540 - Copy

Smântâna , oul , coaja de portocală

Se toarnă amestecul lichid obținut peste făina cu unt și se frământă cu grijă , maxim 5 minute , apoi totul se trece pe blatul de lucru înfăinat .

20140415_223321 - Copy

Aluatul frământat

Frământați aluatul încă puțin , până vedeți că s-a omogenizat totul , dar nu insistați prea mult , pentru că asta este și ideea , frământatul timp mai îndelungat duce la întărirea pâinicilor când se pun la copt .

Următoarea etapă este folosirea unui făcăleț cu care întindeți aluatul moale și aromat , până ajungeți la grosimea de 2-3 mm.

Cu o formă inelară formați pâinicile pe care apoi le așezați pe tava de copt acoperită cu hârtie specială pentru copt .

20140415_223826 - Copy 20140415_223819 - Copy

Bateți un ou cu puțină apă și pensulați pâinicile , presărați câte puțin zahăr brun deasupra și apoi cât mai multă nucă măcinată .

20140415_224721 - Copy

20140415_224850 - Copy

Cu ou și nucă măcinată

Dați la cuptorul preâncălzit la 180 de grade , pentru 15-20 de minute , până veți vedea că devin aurii . De obicei se coc și în maxim 15 minute , depinde de cuptor !

Se lasă apoi la răcit pe un grătar special , dacă aveți răbdare , pentru că după cum miros și cum arată , este cam greu să aștepți prea mult!         🙂

20140415_234853 - Copy

Au un gust aromat , sunt crocante , pufoase la interior și merg de minune la cafea sau ceai , cu unt și un gem acrișor , ca cel de caise !

20140415_234923 - Copy

Deja fierbinți !

După cum vă dați seama , imaginația poate fi mare pentru acest desert savuros , pentru că puteți folosi altceva decât am folosit eu aici , fie ciocolată fulgi , în schimbul stafidelor sau fără zahăr și adăugând cașcaval ras , depinde de voi !

20140415_235626 - Copy

20140415_235725

Cu unt și gem de caise , o minunăție !

Aceasta este experiența mea cu pâinicile irlandeze/englezești , oricum pe viitor trebuie neapărat să vă povestesc despre cele sărate , care sunt un aperitiv la fel de bun ! Sper să vă placă măcar puțin din cât mi-au convins mie gustul !

Spor la experimentat rețete sănătoase ! Salutări ! M.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s