Pâinea cu semințe și chiftelele de năut

Îmi place să experimentez cât mai mult , așa că în bucătărie , e locul meu de relaxare ! Și cât de relaxant ar fi să prepar odată și odată pâinea aceea cu semințe de in , la a cărei rețetă mă tot întorc mereu când citesc bloguri culinare !?

Recunosc că sunt novice în prepararea pâinii , dar dacă nu încerci cum să înveți , cum să descoperi secrete , nu?!

Cu năutul este altă poveste ! Ei, am făcut și refăcut chiftelele de năut de multe ori , dar niciodată nu mă mulțumeau destul încât să povestec despre asta ! Mi-am propus să coc o pâine cu semințe și să prepar chiftelele de năut perfecte ! Când voi face pasta de tahini acasă , le voi numi falafel , cum merită pus în valoare năutul , dar așa , chiftele să le fie numele !

Pentru pâinea cu semințe de in am folosit ca

Ingrediente :

  • făină integrală – 200 gr.
  • făină albă – 300 gr.
  • drojdie – 10 gr.
  • zahăr brun – o linguriță
  • apă – 400 ml.
  • ulei vegetal – 3 linguri
  • semințe de in – două linguri
  • sare

Pentru început dizolvați drojdia în apă călduță cu zahăr , apoi lăsați 15 minute să se odihnească .

20140408_194318

Drojdia la crescut

Cerneți făina și adăugați drojdia crescută , apoi începeți să frământați adăugând puțin câte puțin apa călduță , până se încorporează în aluat .

Am ales să frământ eu aluatul , nu am folosit mașina pentru pâine , tocmai pentru că îmi place cel mai mult partea aceasta , joaca cu făina și cum se transformă totul într-un aluat moale !

Pe parcurs adăugați uleiul , gradat , sarea și semințele de in ( eu am folosit semințe de in măcinate și simple ) . După vreo 30 de minute ar trebui să obțineți un aluat moale , care nu se mai lipește de mâini . Puneți aluatul la dospit , acoperit , la loc călduros , ferit de curenții de aer , pentru 45 de minute .

20140408_201004

20140408_200959

Aluatul frământat

Când își dublează volumul , modelați aluatul în funcție de dimensiunea tăvii de copt .

Încingeți cuptorul la 180 de grade , cu 20 de minute înainte de terminarea dospirii .

Puneți aluatul modelat în tava dată cu puțin ulei , mai presărați semințe de in sau susan și lăsați acoperit încă 30 de minute , să se odihnească . Ultima etapă este coacerea pâinii în cuptorul încins,pentru 40-45 de minute .

20140408_225419

Eu m-am inspirat , citind mai multe tipuri de rețete de pâine cu semințe și încercând să trag cu ochiul la modul cum coace pâinea perfectă , mama , acasă !       🙂

O pâine simplă , cu ingrediente comune , dar important este că a ieșit cum am dorit !

Pâinea s-a copt frumos , având miezul moale și coaja crocantă .

20140408_225535

În secțiune !

La astfel de pâine , ce ar merge ?!

Chiftelele de năut , desigur :

  • năut – 200 gr.
  • o ceapă
  • usturoi verde – o legătură
  • pătrunjel verde – 2 legături
  • ouă – 2 buc.
  • ulei vegetal – 2 linguri
  • semințe de susan – o lingură
  • chimen – o linguriță
  • coriandru –  o linguriță
  • boia dulce – o linguriță
  • sare – o linguriță
  • pesmet – 3 linguri
  • lămâie – 1/2

Năutul trebuie spălat bine și lăsat la hidratat pentru 14 ore , în apă filtrată . Se poate folosi năut la conservă , dar eu nu am încercat deși ar fi mai ușor , dacă nu aveți timp sau chef !

După ce năutul este hidratat îndeajuns , îndepărtați cojițele de pe boabele de năut , mai clătiți o dată și puneți-l la fiert în apă cu sare , pentru 30 de minute .

Îndepărtați spuma care se formează pe parcurs . Năutul fiert lăsați-l la scurs și răcit .

Verdețurile ( usturoiul , pătrunjelul ) , ceapa , năutul , transformați-le într-o pastă omogenă , fină , folosind un robot de bucătărie .

20140408_194045

Verdețurile

În acest amestec adăugați pe rând : sarea , coriandrul și chimenul măcinate , boiaua dulce , zeama unei jumătăți de lămâie , pesmetul și ouăle .

20140408_194059

Semințele măcinate

Trebuie să obțineți un aluat de chiftele moale , omogenizat bine , care se leagă .

20140408_220812

Pasta omogenă de chiftele

Chiftelele se pot prăji în ulei încins și lăsate apoi pe un șervețel să se absoarbă excesul de ulei sau în cuptor într-o tavă în care ați pus hârtie de copt . Varianta cea mai sănătoasă este coacerea și cu adevărat vă va lua mai puțin timp sau energie !

20140408_220838

Modelate perfect de dragul de M !

Despre năut v-am mai povestit în postările trecute , nu trebuie să mai spun căt de sănătos și nutritiv este , prin proteinele conținute și aportul de minerale .

20140408_225635

Prăjite în ulei de astă dată !

Am savurat chiftelele cu o salată simplă de roșii , salată verde și ridichi asezonată cu semințe de floarea-soarelui și susan .

20140408_225726

Alături de o felie de pâine cu semințe

Sper să vă încumetați să încercați aceste chiftele foarte sățioase și cu totul altfel decât chiftelele tradiționale cu carne !

Spor la experimentat rețete sănătoase ! Salutări ! M .

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s