Gustare cu ovaz , morcovi si condimente

Cautand in lumea larga a blogurilor de food 🙂 ce pot prepara diferit cu ovaz , am ales sa personalizez o reteta gasita  pe  http://cookieandkate.com  . Americanii folosesc des , sirop de artar ca indulcitor , eu aleg mierea sau zaharul brun .

Mie personal imi place mult ovazul , in orice reteta , e satios , usor si sanatos ! Il folosesc la prepararea biscuitilor , tartei cu mere sau simplu cu iaurt si nuci . Pana acum nu l-am consumat in combinatii cu morcovi si m-am hotarat sa vad daca gustul e la fel de bun !

O reteta vegana , fara gluten , cremoasa si hranitoare este cea de ovaz si morcovi la care se adauga condimente diverse .

INGREDIENTE :

2 cani de apa

1 cana de lapte

1 cana fulgi de ovaz

1 cana de morcov ras

1 lingura plina de stafide

1 ingurita scortisoara macinata

1/4 lingurita ghimbir macinat

1/2 lingurita nucsoara macinata

sare ( un varf de cutit )

2 lingurite  coaja de portocala rasa

1 ingurita esenta de rom sau vanilie

1-2 linguri de miere sau zahar brun

100 gr. nuci tocate

Într-o oala , se aduc apa si laptele la fiert . Se pun ovăzul , morcovii , stafidele , scortisoara, ghimbirul , nucsoara si sarea . Se aduce amestecul din nou la fiert , apoi se reduce focul  si se acopera partial oala .
Se obtine un terci de cereale , care se lasa pe foc pana cand incepe sa se ingroase  (aproximativ  20 de minute ) .
Se indeparteaza de pe foc terciul si i se adauga coaja de portocala si esenta . Se adauga dupa  gust mierea sau zaharul  .
Prajiti nucile intr-o tigaie de tuci la foc scăzut pana cand le  simtiti aroma .

Serviti fulgii de ovăz cu nucile prajite si  iaurt simplu .

Ovazul este una dintre cele mai hranitoare cereale , este lipsit de gluten , contine fibre ( 14 % ) , proteine ( 6 % ) si 18 tipuri de aminoacizi . Ca vitamine , in cantitate mare este vitamina E ( tocoferolul ) , complexul B , minerale – o cantitate insemnata de zinc , de magneziu, fier si de asemenea cupru , calciu si mangan . Ca efecte terapeutice : scade nivelul de colesterol , riscul de cancer , regleaza glicemia , imbunatateste digestia lenta , previne constipatia .

Scortisoara ii da gustul aromat si dulce , ghimbirul ii da o aroma subtila de picant , nucsoara da savoare !

Imagine

Imagine

Pofta buna ! Salutari ! M.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s